Turvafirmat Suomessa – tarvitsenko niitä

Miksi turvafirmat ovat niin yleisiä Suomessa?

Suomi, tuo rauhallisuuden kehto, jossa rikollisuus on olemassa lähinnä elokuvissa ja naapurin koira näyttää epäilyttävämmältä kuin oikeat rosvot. Mutta silti – turvafirmoja riittää. Miksi?

Ensimmäinen ajatus: ne suojelevat rahalaitoksia ja miljonäärien lukaaleja. Väärin. Useimmiten ne seisoskelevat kauppakeskuksissa ja katsovat, ettei joku pihistä suklaapatukkaa. Toki joskus joku kännikala aiheuttaa toimintaa – silloin vartijat pääsevät näyttämään, kuka määrää.

Suomen suurimmat turvafirmat

Isoimmat nimet? No, Securitas, Avarn ja pari muuta mystistä firmaa, joiden autot ajelevat ympäriinsä tekemättä mitään näkyvää. Siis, kai ne tekevät jotain, mutta kukaan ei tiedä mitä. Ehkä tarkkailevat ympäristöä, ehkä ratkovat elämän tarkoitusta.

Näiden yritysten palveluvalikoimaan kuuluu kaikkea maan ja taivaan väliltä: ovien avaamisesta kadonneiden avainten etsintään ja yritysvalvonnasta järjestyksenpitoon. Mutta rehellisesti – kuinka moni meistä oikeasti tarvitsee tällaista palvelua päivittäin?

Miten turvafirmat toimivat?

Mutta entä jos oikeasti tarvitset turvaa? No, voit tilata hälytysjärjestelmän, kamerat ja kaiken maailman sensorit. Kuulostaa fiksulta, kunnes tajuat, että ensimmäinen hälytystilanne on se, kun unohdat koodin ja aiheutat draamaa omassa olohuoneessa.

Jos jotain todella tapahtuu, turvayritys lähettää paikalle partion. Mutta kuinka nopeasti? Se riippuu. Jos asut keskustassa, ehkä muutamassa minuutissa. Jos maalla, ehdit varmaan keittää kahvit ennen kuin kukaan saapuu.

Tarvitsetko turvafirmaa?

Eli, onko turvafirma tarpeellinen? Jos olet miljonääri, ehkä. Jos olet tavallinen ihminen, ehkä vähemmän. Mutta hei, jos haluat tuntea olosi tärkeäksi, tilaa ainakin tarra oveen – se voi jo pelottaa murtovarkaat pois!

Loppujen lopuksi, turvallisuus on pitkälti tunneasia. Jos kamerat, hälyttimet ja vartijat tuovat mielenrauhaa, miksei? Mutta jos ainoa turvauhkasi on naapurin kissa, joka tuijottaa sinua oudosti ikkunan takaa – ehkä et tarvitse koko järjestelmää.